18.7.2010

Varokaa punkkeja - Look out mites (ticks)!


Antje


Antje´s breakfast - blueberries!


Disgusting mite is removed!

Lämmintä on riittänyt, kuten tiedämme. Lämpö ja kosteus taitaa tuoda mukanaan muitakin lieveilmiöitä kuin tukalan olon, nimittäin PALJON punkkeja! Olen aina suojannut koirani Exspot-liuoksella. Muskea ei kuitenkaan voi estää möyrimästä ja tonkimasta kaikkea mahdollista - uimisen lisäksi! Ja vauhtia riittää! Viime viikon lopulla olimme meille vieraalla, heinikkoisella järvellä Musken kanssa, jossa Muske tietenkin ui ja kahlasi muutaman tunnin. Illan punkkisyynissä löysin Musken toisen korvan takaa punkin. Lisäksi mahan alusta oli täynnä pieniä paukamia, luultavasti hyttysen tai jonkun muun ötökän pistämiä (tai niissäkin oli ollut punkki?). Ainakin ne kutisivat kovasti, koska Muske niitä raivokkaasti "hoiti". Seuraavana aamuna en ollut uskoa silmiäni; Musken oikean silmän kyynelteiden kohdalla, osin silmäluomella oli punkki, ja silmä oli turvonnut melkein umpeen. Toinen punkki löytyi huulen sisäpuolelta! Kaipa nuo inhottavat punkit olivat yön aikana kömpineet muualta turkista, koska illalla silmässä ei ollut mitään (ei siis koiria sänkyyn!). Kumpaakaan en saanut poistettua, tai en uskaltanut lähteä punkkia ainakaan silmän läheltä poistamaan, jotta en olisi tökkäissyt terävillä pihdeillä silmään. Muske nimittäin ei yhtään tykännyt kun touhusin pinsettien kanssa lähellä silmää, ja tytössä olikin pitelimistä. Silmä oli tulehtunut ja se vuoti. Heräsinkin yöllä kerran siihen, kun Muske kieriskeli matolla hieroen siihen päätään. Luulin, että Muskella oli kuuma (tosin ilmalämpöpumppu oli säädetty puhaltamaan kylmää ilmaa). Ei muuta kuin eläinlääkäriin aamulla vähän nolona punkin poiston takia. Mutta eipä se turhaa ollut, kun kysymys on kuitenkin niinkin arasta paikasta kuin silmästä. Eläinlääkärissä kuulin, että tänä kesänä punkkien poisto mitä kummallisemmista paikoista on ollut heille arkipäivää. Toivottavasti ruma jälki Musken silmäluomesta aikanaan häviää. Todella ikävää on myös se, että Musken antibioottikuurin takia jouduimme siirtämään ensi viikonlopun mejä-kokeen:(( Kuulostaa niin meidän tuuriltamme!! Kainuun matkan jälkeen olen tehnyt Muskelle yhdet jäljet, ja se todella näytti ymmärtävän mistä oli kysymys! Hyvin innokas ja tarkka tyttö työskentelemään! Ensi viikon alussa oli tarkoitus tehdä vielä yhdet jäljet, mutta enpä taida nyt antibioottikuurin aikana ja kovassa helteessä Muskea rasittaa. Onneksi tämä ei sentään ole maailmanloppu, ja uusia kokeitakin tulee, mutta silti todella harmittava juttu. Punkkien kanssa kannattaa olla tänä kesänä erikoisen tarkkana!

Antje on alkanut kasvattamaan taas turkkiaan, ja ihmeen nopeasti karva on taas lähtenytkin kasvuun (ja ne pilkut jääneet vähemmälle). Häntäkin on jälleen tuuhettunut. Kovasti Antje myös merkkailee eli ilmoittelee pojille missä hän on liikkunut. Luulenpa, että viimeistään kuukauden sisällä Antjen juoksut alkavat. Tänään aamulenkillä Antje nautti ensimmäisen aamiaisensa ahmien rakastamiaan ihania, pulleita mustikoita roppakaupalla, kieli mustana:))

On Saturday I found disgusting mite (tick) from Muske´s eyelid. I couldn´t take it away myself, it was too close to her eye. Besides, Muske did not like when I made so much of her eye area:)) So, we needed veterian´s help. The eye was also infected because of a mite and/or Muske was "caring" herself at night. So, now Muske has a course of antibiotics, just in case. Unfortunately that means we had to carry forward a tracking test of weekend. During last weeks we have had very hot and clammy in Finland, temperature about 34C/93,2F. It´s not normal in Finland, and it´s also too hot to many Finnish people and dogs as well. But, unfortunatelly good environment to mites.

Antje has got a lot of new coat. She also has started "marking" very often: "Hello boys, here I am". So, I think her bleedings/period will start during one month, maybe earlier. As told, Antje will be mated from this period. There are lots of blueberries at the moment in the woods, so Antje had an acceptable breakfast in the morning:))

Ei kommentteja: