25.7.2011

Muske Tuomarinkartanossa







Yllä olevat kuvat Muskesta on ottanut Markka, ja Musken esittäjänä Imppareiden harjoituskentällä oli loistava handleri Liisa. Suuri kiitos molemmille näistä kuvista! Kotisivuille tulee lisää kuvia:))


Eilen Muske oli ensimmäisessä KV-näyttelyssään Tuomarinkartanossa (ja kolmannessa näyttelyssään kaiken kaikkiaan) avoimen luokan kovatasoisessa seurassa. Suomalaiset stabythan eivät kilpaile kilpailuluokassa ennen käyttökokeen hyväksyttyä suorittamista. Näin ollen avoimessa luokassa saattaa kilpailla yhtä lailla hyvin menestyneitä ja kokeneita koiria kuin vasta sellaiseksi pyrkiviä ikähaarukan ollessa eilenkin noin 2- 5 vuotta. Avoimeen luokkaan oli ilmoitettu 7 narttua, joista vain kaksi koiraa oli syntynyt vuonna 2009. Muske oli porukan nuorin täytettäyään n. kuukausi sitten kaksi vuotta, ja selvästikin tepasteli vielä liian suurissa saappaissa. Tai sitten omistajalle on tullut jonkinlainen "suuruuskompleksi", sillä parissa aikaisemmassa näyttelyssä Muske on saanut erittäin positiivisia ja lupaavia kommentteja mm. rakenteesta, luustosta, kulmauksista, liikkeistä ja päästä. Vanhaa fraasia siteeraten, kauneus on katsojan silmissä, ja tällä kertaa neiti näyttäytyi tuomarin silmissä "lyhytrunkoisena" ja em. piirteitä/ominaisuuksia olisi pitänyt olla joko lisää tai ne eivät miellyttäneet silmää. Stabyn väritys on varmaankin myös maku-asia. Rotumääritelmän mukaan stabyn tulee olla musta-, ruskea tai punavalkoinen (kaksi vm. harvinaisia värejä, punavalkoisuus käytännössä kadonnut). Pilkut ja roan ovat sallittuja eikä niiden määrää/sijaintia rungossa ole rajattu mitenkään mustaa päätä lukuunottamatta. Stabyn historiikissa mainitaan, että rotu on mahdollisesti saanut alkunsa myöhäiseltä keskiajalta, jolloin espanjalaiset valloittajat toivat Hollantiin spanieleita, joita risteytettiin muihin metsästysrotuihin. Joka tapauksessa eilinen näyttelykokemus osoitti, että Muske on vielä nuori koira kisaamaan etenkin KV-näyttelyissä, joissa joukossa on hyvin tasokkaita vanhempia konkareita. Staby on hitaasti kehittyvä rotu, joten tarvitaan aikaa ja lisää kokemusta sekä harjoitusta.


Kaiken kaikkiaan eilinen näyttely oli mukava kokemus jo siksikin, että Suomeen oli saapunut hollantilaisia stabyja omistajineen, joten oli "harvinaista herkkua" nähdä sekä kotimaisia että hollantilaisia tasokkaita stabyja näin paljon yhtä aikaa!


It was very nice to meet Dutch visitors showing in Finland! Results of International Show 24.6.2011 in Helsinki here. Pictures on this writeing: Muske (Welmoed Muske v.d. Eenhoornleijn) few days before showing day.

2 kommenttia:

ELINA kirjoitti...

Täytyy sanoa, että minua miellyttää Musken selän linja, kun usein tuntuu olevan lantio hiukan korkeammalla ja selkä siten näyttää olevan notkolla monilla stabyillä. Ja vaikka rotumääritelmän mukaan stabyn selän tulee olla aavistuksen pitkä suhteessa jalkoihin, minusta Musken 'lyhyys' olisi kyllä parempi ihanne! Rotumääritelmät ovat hassuja ja mielivaltaisen tuntuisia...

t. Elina (joka uteli pentusuunnitelmia hiljattain)

Frisian Gem Team kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Varmaan on niinkin, että aina koira ei ole parhaimmillaan näyttelyssä eikä siten tuo parhaita puoliaan esille. Neitokaisella taisi olla viimeksi "känkkäränkkäpäivä", johtuisiko taas juoksuista, joita on odoteltu 20.7. lähtien? Rotumääritelmiäkin voi tulkita monella tavalla, yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta, mutta minä kyllä tykkään tämmöisestä tyypistä. Jotkut stabyt tosin vaikuttavat kehittyvän kovin hitaasti, mutta eihän tässä ole mihinkään kiire, kun ei voi valioituakaan automaattisesti, ja vasta kolme näyttelyä takana (ja yksi serti/ROP - Jee!).